Dziś dyżur nocny pełni Apteka "Pod Orłem" Green Cross w godz. 21:00-23:00 Dziś dyżur nocny pełni Apteka "Pod Orłem" Green Cross w godz. 21:00-23:00 Dziś dyżur nocny pełni Apteka "Pod Orłem" Green Cross w godz. 21:00-23:00 Dziś dyżur nocny pełni Apteka "Pod Orłem" Green Cross w godz. 21:00-23:00 Dziś dyżur nocny pełni Apteka "Pod Orłem" Green Cross w godz. 21:00-23:00
Logo
Kulinarne warsztaty w Szabdzie: Wspólne lepienie pierogów!

Kulinarne warsztaty w Szabdzie: Wspólne lepienie pierogów!

Kulinarne warsztaty w Szabdzie: Wspólne lepienie pierogów!

W niedzielę, 7 grudnia, świetlica w Szabdzie zamieniła się w prawdziwą pierogarnię! Mieszkańcy mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowych warsztatach lepienia pierogów, prowadzonych przez Mariana Frankowskiego, szefa kuchni z Restauracji Głęboczek Vine Resort & SPA.

Kulinarna Uczta

Pan Marian wraz z rodziną przygotowali kulinarną ucztę, wprowadzając uczestników w tajniki profesjonalnego lepienia pierogów. Wspólnie tworzono i degustowano niezwykłe kombinacje smakowe:

  • Żółte pierogi z delikatnym twarogiem i wanilią
  • Czarno-białe pierogi z rybą (karp, szczupak i wędzony jesiotr) na cieście z atramentem z kałamarnicy
  • Szare pierogi z ziemniakami, wędzonym twarogiem i szczypiorkiem na cieście z dodatkiem częściowo palonego siana
  • Oczywiście, nie zabrakło też klasyki: farszu z kapustą i grzybami!

Gość Specjalny

Do wspólnego lepienia pierogów dołączył również Wójt Gminy Brodnica, Adam Zalewski.

Podziękowania

KGW "Przyszłość i Tradycja" w Szabdzie serdecznie dziękuje Panu Marianowi Frankowskiemu wraz z rodziną za wkład pracy, serce i zaangażowanie. Podziękowania kierowane są również do Wójta za inicjatywę i możliwość spędzenia wspólnego popołudnia. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność!